Espai d’actualitat en què trobar novetats relacionades amb els continguts temàtics de la Web de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana

NOVETAT!

Publicació de l'Informe sobre l'evolució i la situació territorial de la Comunitat Valenciana

Ja està disponible la publicació, en format llibre, de l’Informe sobre l’Evolució i Situació Territorial de la Comunitat Valenciana. Una publicació que arreplega els treballs realitzats per diferents professionals (procedents tant de l’àmbit acadèmic de les universitats valencianes, com de responsables d’organitzacions vinculades amb el territori) , en els que s’aborden diferents qüestions relacionades amb la qualitat, estructuració i govern valencià.

Índex de l’Informe ESTCV

 

 

Presentació de l’Informe ESTCV

 

 

Estrena del documental La Cultura Territorial Valenciana

El divendres 27 de setembre es va celebrar la presentació del documental “La Cultura territorial valenciana”. Un documental que se enmarca dentro de Docufórum, un format audiovisual impulsat pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i realitzat en alta definició (HD) pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat (TAU), que aborda amb un estil documental temes d’actualitat i interés social. Els documentals, d’una durada de 20 minuts, recullen opinions d’especialistes tant de la Universitat de València com de l’àmbit social o empresarial valencians.

El present document aborda la idea de la cultura territorial que s´ha d´entendre com la consciència i valoració d’allò que ens envolta; el territori. El territori és el lloc on ens passa absolutament tot. Per això és fonamental que els ciutadans tinguem coneixement de l’espai on estem i puguem valorar les conseqüències que tenen les actuacions que es duen a terme sobre ell (valorar els seus impactes i el nivell de resiliència que no es pot ultra-passar). Sobre aquestes qüestions treballa la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana que va sorgir del conveni de col·laboració entre la Generalitat a través de la Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori amb la Universitat de València. Creant per tant, un marc de col·laboració que permeta fomentar el coneixement i la difusió de la cultura territorial a la Comunitat Valenciana.

Troba a continuació el documental complet:

Actualitzacions anteriors

International Conference on Coastal Ecosystem and Management

Durant el mes de setembre, els dies 16 i 17, tindrà lloc la Conferència Internacional sobre ecosistemes costaners i la seua gestió en Amsterdam. Es tracta d’una sèrie de xarrades, exposicions, presentaciones… tractant de reunir a científics acadèmics, investigadores/as i professionals en la matèria a fi de compartir experiències i resultats dels seus treballs, en una plataforma interdisciplinària en què discutir les innovacions, tendències i inquietuds més recents i els desafiaments pràctics trobats i com aportar solucions respecte d’això.

Les persones interesades trobaràn en el següent enllaç, tota la informació

La CCTV al IX CIOT

La CCTV ha col·laborat en l’organització i ha participat activament en el IX CIOT celebrat a Santander els dies 13-15 de març de 2019.

11,30-13,30h.  1ª TAULA RODONA. Planificació i gestió integrada a les CCAA.
Moderador: D. Francisco González Buendía. Director General de Urbanisme. Govern de Cantabria.

Participans:
D. José Manuel Lombera Cagigas. Director General d’Ordenació del Territorio i Avaluació Ambiental Urbanística. Govern de Cantabria.
D. Juan José A. Fernández Pereiro. Director General d’Ordenació del Territorio i Urbanisme. Principado de Asturias.
Dnya. Rosa Pardo Marín. Directora General d’Ordenació del Territorio, Urbanisme i Paisatge. Comunitat Valenciana.
Dnya. Eva García Balaguer. Directora General de Medi Ambient i Ordenació del Territori. Govern de Navarra.

18,40 – 20,25 h. 1ª RELATORÍA (SALA B). Àrea A. L’Ordenació i Gestió integrada del Territori davant l’Horitzó 2030

Relator: Joaquín Farinós (Geògraf)

Exposició de ponencies:

José Vicente Gregori Ferrer. L’activitat urbanística a la ciutat consolidada
Antonio Montiel Márquez. Nous instruments de protecció del SNU a la Comunitat Valenciana
Juan R. Gallego Bono. Proposta d’articulació institucional entre la planificació física i la planificació económica: un enfoc evolucionista i territorial
Sisko F. Rendón Cusi.  Els obstacles de la burocracia en el proces d’Ordenació Territorial en Perú.

 

Jornada de Modificació de la LOTUP

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies organitza unes jornades sobre la Modificació de la LOTUP en les províncies de València (25 i 27 de febrer de 2019 en la sala d’actes de la Ciutat de la Justícia, localitzada en l’Avinguda Professor López Piñeiro, nº14) i Alacant (28 de febrer i 7 de març de 2019 en MACADURA, ubicat en la Plaça de Santa Maria, nº3)

Proba a continuació els programes de les jornades:

Programa de la Jornada de València

 

 

Programa de la Jornada d’Alacant

 

 

Jornada sobre l'Activitat Urbanística a la Ciutat Consolidada

El proper dijous 7 de març de 2019, en el Saló Noble del Palau de l’Exposició, ubicat en la Plaça de Galícia, núm. 1 (C.P. 46010) tindrà lloc la Jornada sobre l’Activitat Urbanística en la Ciutat Consolidada. Troba a continuació el programa de la Jornada

Programa de la Jornada sobre l’Activitat Urbanística a la Ciutat Consolidada

 

 

Aprobació del Començament i Presentació del PAT de les Comarques Centrals

El passat 20 de desembre s’aprovava l’inici del futur PAT de les Comarques Centrals (RESOLUCIÓ de 20 de desembre de 2018, de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual s’inicia el Pla d’acció territorial de les comarques centrals de la Comunitat Valenciana. [2019/364]), amb un àmbit d’actuació que comprén 185 municipis amb una població de 850.000 habitants i una superfície de 4.570 km².  Afectant les comarques de  L’Alcoià, El Comtat, La Vall d’Albaida, La Costera, La Safor, La Canal de Navarrés i La Marina Alta. 

El dit instrument, en tràmit actualment, va ser presentat durant el mes de gener, i té l’objectiu d’afavorir el desenrotllament territorial fonamentat en la cooperació i la compatibilitat amb els espais naturals.

Enllaç a la resolució d’aprobació

Aprobació de la modificació de la LOTUP

La Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, coneguda com LOTUP ha sigut objecte de revisió i modificació, a fi d’evitar males praxis vinculades a les disciplines que regula, amb particular atenció a una activitat urbanística que s’ha caracteritzat per la seua inadequació en el territori valencià.

Troba al enllaç el text del anteprojecte de modificació i l’argumentari de les modificacions 

Especial monogràfic de la revista Gestión y Análisis de Políticas Públicas (nº 20) dedicat al tema de Gobernanza y Políticas de Desarrollo Urbano: Teoría y Práctica

La Càtedra de Cultura Territorial Valenciana participa al Especial monogràfic de la revista “Gestión y Análisis de Políticas Públicas (nº 20)” dedicat al tema de “Gobernanza y Políticas de Desarrollo Urbano: Teoría y Práctica” que arreplega aportacions d’un elenc de especialistes espanyols en la materia en quëstió. Joaquín Farinós (Director de la Càtedra) i Pilar Lloret (colaboradora de la Càtedra) forman part d’aquest elenc, participant amb el treball “La dimensión participativa en el diseño de políticas urbanas. El caso valenciano”.

Consulta tota la documentació mitjançant el següent enllaç

14 CONAMA i 9 CIOT

Medi Ambient i Territori representen dos grans reptes per a la societat en el segle XXI. És per això que representen temàtiques objecte de múltiples treballs i investigacions. Motivant així el desenrotllament de congressos d’interés per les seues temàtiques.

És el cas del 14 Congrés Nacional de Medi Ambient, que se celebra biennalment des de 1992 per a abordar des dels seus inicis qüestions vinculades amb la consecució del desenrotllament sostenible gràcies a la diversitat dels seus continguts i de perfils professionals que participen. Rumb 20.30 és el lema del pròxim Conama 2018 (que tindrà del 26 al 29 de novembre a Madrid) on a través dels diferents tallers, trobades empresarials, mostra d’estands i la resta d’activitats es du a terme una diversa oferta que permet comprendre tots els àmbits de la sostenibilitat entorn dels seus nou eixos temàtics. Tota la informació es troba disponible en el seu espai web, al qual arribar per mitjà del següent enllaç

I del pròxim IX CIOT, Congrés Internacional d’Ordenació del Territori, que davall el lema “Planificación i Gestió Integrada com respuesta” tindrà lloc entre el 13 i el 15 de març a Santander. Organitzat per FUNDICOT (Associació Interprofessional d’Ordenació del Territori) , la Conselleria d’Universitats i Investigació, Medi Ambient i Política Social del Govern de Cantàbria, el Departament de Medi Ambient, Planificació Territorial i Vivenda del Govern Basc, i la Viceconselleria de Política Territorial del Govern de Canàries; i amb la col·laboració de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana el IX CIOT gira entorn de 4 àrees temàtiques:

  • A. L’Ordenació i Gestió integrada del Territori cara a l’Horitzó del 2030
  • B. Paisatge i Patrimoni Territorial com a base parell un nou model de Desenrotllament Territorial
  • C. L’Agenda Urbana i l’Agenda 2030. Urbanisme i Ordenació del Territori enfront del desafiament energètic i el canvi climàtic
  • D. La resta de les ciutats i territoris davant de les noves economies, la disrupció tecnològica i les noves formes de mobilitat

Entorn de les quals es poden presentar comunicacions i ponències (fins al dia 15 de gener de 2019) . Tota la informació es troba disponible en el seu espai web, al qual es pot accedir per mitjà del següent enllaç.

Jornada de Presentació de l'Informe sobre l'evolución i situació territorial de la Comunitat Valenciana

La Cátedra de Cultura Territorial Valenciana organitza la Jornada de Presentació de l’Informe sobre l’evolución i situació territorial de la Comunitat Valenciana. Una jornada en la que es presentaran els resultats dels treballs realitzats per professionals de les diferents universitats valencianes així com altres organitzacions vinculades amb el territori per a abordar aspectes relatius a la qualitat, estructuració i govern territorial. S’analitzen tendències i canvis que s’han produït en els últims anys i les perspectives de futur per al territori valencià Els continguts es materialitzaran en una publicació que elaborarà la pròpia Càtedra de Cultura Territorial. Per a consultar el programa de la jornada accedix a la secció d’activitats per mitjà de l’enllace següent: Programa de les Jornades.

Josep Vicent Boira, nou comisionat del Govern per al Corredor Mediterrani

 

Accedeix al següent enllaç per a visualitzar la noticia: Noticia

Taller territorial del programa estratégic UNEIX.

 

Després de la realització del taller territorial del programa estratègic UNEIX dimecres passat 23 de maig de 2018 en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, ja estan disponibles les conclusions obtingudes d’una taula La taula, moderada pel director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, en la que van participar David Moncholí, de IDOM Consulting, redactor del pla metropolità de movilitat del àrea metropolitana de València; Evarist Casalles, responsable de Gestió Turística del Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de València; i José Vicente Latorres, responsable del Àrea de Eficiencia Energética del Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

Troba el document de les conclusions obtingudes d’aquest taller a la web de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i a la secció de documents de la nostra web.

Converses de maig 2018. Sumar per a governar-nos el territori

 

Durant el pròxim mes de maig, davall el títol “Sumar per a governar-nos el territori” tindrà lloc una sèrie de jornades entre Bellreguard i València amb el fi afavorir la posada en comú entre els diferents actors territorials (tècnics, ciutadania i polítics) les polítiques futures tant per a les Àrees Metropolitanes com per a les Comarques Centrals Valencianes.

Troba en el enllaç tota la informació relativa a les j0rnades i la inscripció així com la programació en la següent image.

Enllaç per a la consulta i descàrrega de la obra: Ambiente, territorio y paisaje. Valores y Valoraciones

 

Desde CONAMA, organització que promou el intercanvi de coneixement per al desenvolupament sustentable, faciliten el enllaç per a la descàrrega de la obra de Ramon Folch i Josepa Bur titulada: “Ambiente, Territorio y Paisaje. Valores y valoraciones”

Document disponible per a la seua consulta i descàrrega en el següent enllaç

Directrius per a la millora de la qualitat urbana dels barris

 

Dimarts que ve 21 de novembre, a les 10:30 en el Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València per a la presentació del Document Inicial per a la Consulta i Participació Ciutadana “Directrius per a la millora de la qualitat urbana dels barris”

Seguix el procés de Consulta d'Inversions Ciutadanes de l'Ajuntament de València

 iniciat el passat 18 d’Octubre i que finalitza el 5 de desembre. Es tracta d’un procés de participació pública per a decidir sobre la inversió de 7 milions d’euros en la ciutat. Consta de tres fases:

  • Presentació de las propostes de projectes d’inversió i recolçament a les propostes per part de la ciutadania. Fins al 8 de novembre
  • Estudi de la viabilitat jurídica, tècnica i/o pressupostària per part de l’ajuntament. Del 9 de novembre al 30 novembre
  • Votació ciutadana d’entre les propostes viables. De l’1 al 5 de desembre

Troba tota la informació sobre la Consulta Ciutadana, sobre les Propostes d’Inversió i la seua Presentació, l’Estudi de Viabilitat per l’Ajuntament i la Votació Ciutadana de les Propostes, així com el Seguiment de la Consulta i les Bases del Procés i la Documentació Addicional en la Web https://decidimvlc.valencia.es/

Jornades sobre Planificació i gestió sostenible del litoral: El Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL) i els Programes de Paisatge del Litoral.

 Més informació en la secció d’Activitats

Debat Ciutat: Infraestructura Verda

El planejament urbanístic implica hui en dia pensar la ciutat i el territori entre tots, no sols els arquitectes i els polítics, sinó també altres tècnics i especialistes, veïns, comerciants, hostalers, empresaris, etc. Partint dels problemes cal arribar a solucions des de la planificació i el diàleg per a transformar una València gran en una gran ciutat. És necessari l’equilibri entre els interessos econòmics, els polítics i els socials. La regeneració del sector immobiliari a través de la rehabilitació, les infraestructures i els projectes municipals de qualsevol escala, meritarà també en la creació d’ocupació gràcies a la inversió pública i privada.