Espai des del que tindre lliure accés als arxius corresponents al material i documentació derivats de les activitats de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana.

 

 Materials audiovisuals de la CCTV

Webinar sobre l'Agenda Territorial Europea 2030

La Càtedra de Cultura Territorial Valenciana i FUNDICOT organitzen la jornada sobre agenda territorial europea “Valors i especificitats territorials en el pla de recuperació i la política de cohesió europees”, que va tindre lloc divendres passat 27 de novembre de 2020 a partir de les 9.00 mitjançant Webinar-Zoom. Els enregistraments del Webinar estan disponibles en el canal de YouTube de la Càtedra, al qual accedir mitjançant el següent enllaç:

https://www.youtube.com/channel/UCXRarl6D0LRw8J5Pk6iOwaQ

 

Trobarà les presentacions utilitzades a les diferents taules de ponents a continuació: 

Kai Böhme –  “The Territorial Agenda long and continuous road to incorporate the territorial dimension in European policies” 

 

Eduardo Medeiros –  “Bringing Territorialicy to EU Cohesion Policy via the Territorial Agenda 2030”

 

Ivana Katurić – “The topics of Croatia presidency in the context of TA post-2020”

 

Ana Seixas – “Climate change adaptation and resilience through landscape transition: Pilot Action leaded by Portuguese Presidency”

 

Daniel Meltzian –  “Concusive remarks on TA 2030 renewal next 1st December 2020. A future for lagging regions: Pilot
Action leaded by German Presidency”
 
 

 

Des del document de l’Estratègia Territorial Europea de 1999, es van establir les bases de com les polítiques europees del primer pilar havien de tindre en compte la dimensió territorial en els seus plantejaments i objectius d’inversió i cofinançament en els Estats membres. Després de l’ampliació de la UE, una nova iniciativa, prenia el relleu abundant en aquests mateixos plantejaments i ampliant-los als nous Tractats i conjuntures (com el canvi climàtic, els acords de París, la crisi econòmica financera i uns altres). Sorgia així des de 2004 un nou procés anomenat ‘Agenda Territorial Europea’ que des de llavors s’ha anat actualitzant de manera progressiva en relació amb els nous períodes de programació de la UE. En aquest moment, de cara al pròxim període de programació 2021-2027, la presidència alemanya de torn de la UE presentarà la nova Carta de Leipzig per a les ciutats i llançarà la nova Agenda Territorial 2030, amb la intenció de posar el territori, amb un enfocament local-*based, com a vector d’eficàcia i qualitat en la programació d’actuacions a desenvolupar en el marc de la nova Política de Cohesió. Per a això ha proposat una sèrie de sis accions pilot, de les quals en aquesta jornada es presentaran dues d’especial rellevància en el context espanyol.

L'ampliación del port de València a debat

Fundació Scito i la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana posen sobre la taula el debat al voltant de l’ampliació del Port de València en unes trobades en línia que es realitzaran durant el mesos de juny i juliol. Aquestes sessions virtuals reuniran els agents principals en la gestió d’aquest projecte que ha estat un punt calent des del seu inici en 1986. 

Les dites jornadas han estat grabades i es poden consultar mitjançant el següent enllaç

Presentació realitzada a la en la seu equatoriana de la Facultat de Llatinoamèrica de Ciències Socials

 

Materiales audiovisuales de la jornada Estrategias de adaptación al cambio climático; de la COP al espacio valenciano

Mesa Inaugural

Intervención de Celsa Monrós, directora general de cambio climático

Intervención de Fernando Prieto, Dr. en Ecología, UAM, Observatorio de la Sostenbilidad

Intervención de Javier Martín, Catedrático de Geografía Física en la UB

Materiales audiovisuales de la jornada Infraestructura Verde y crisis climática. Herramientas y enfoques para preparar el territorio al cambio

Mesa Inaugural

Intervención de Ivana Katuric. URBANEX, Asesora externa de la presidencia croata de turno de la UE

Intervención de María Pita. Subdirectora General de Biodiversidad del Ministerio de Transición Ecológica del Gobierno de España

Intervención de Rosa Pardo. Directora General de Ordenación del Territorio, Urbanismo y Paisaje de la Conselleria de Vivienda, Obras Públicas y Vertebración del Territorio de la Generalitat Valenciana.

Intervención de María José García. Equipo Técnico del Plan General de Valencia.

Intervención de Nacho Díez. Miembro de CERCLE.

Intervención de Celsa Monrós. Directora General del Cambio Climático de la Consellería de Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica de la Generalitat Valenciana

Intervención de Jorge Olcina. Catedrático de Análisis Geográfico Regional en la Universidad de Alicante. Presidente de la Asociación de Geógrafos. 

Materials de la Presentació del II-Informe sobre l'Evolució i Situació Territorial de la Comunitat Valenciana

A la fi de 2018 va tindre lloc la presentació del 1r Informe Sobre la Situació Territorial de la Comunitat Valenciana. Ara, tres anys després, la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana ha preparat una segona versió amb la finalitat de continuar amb la seua tasca de presentar la situació del territori valencià per a la discussió fonamentada sobre els seus reptes i potencials solucions. València, divendres 26 de novembre de 2021 Facultat de Geografia i Història – Sala Palmireno (Aula F 3.4)

Presentación V. Dómine

 

 

Presentación J. Ors

 

 

Presentación V. Colomer

 

 

Presentación A. Montiel

 

 

Presentación A. Boix

 

 

Presentación E. Argente

 

 

Presentación J. Olmos

 

 

Presentación E. Antequera y C. Zornoza

 

 

Presentación J. Gallego y J. V. Vitxer

 

 

Presentación. J. Ferres y O. Monteserín

 

 

Materials de la Presentació de l'Informe sobre l'Evolució i Situació Territorial de la Comunitat Valenciana

El 23 de novembre, a la sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història de la UVEG va tindre lloc la presentació de l’Informe sobre l’Evolució i Situació Territorial de la Comunitat Valenciana, una jornada en la que es van presentar els resultats dels treballs realitzats per diferents professionals de les universitats valencianes i responsables d’organitzacions vinculades amb el territori, sobre qüestions relatives a la qualitat, estructuració i govern territorials. S’analitzaran les tendències i canvis que s’han produït als darrers anys i les perspectives de futur per al territori valencià. Els continguts, a més de les presentacions que a continuació es presenten, tindrà lloc una publicació per part de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana. 

 

Infraestructura verde i matriu per a la vertebració territorial: cap a una revifada política i instruments d’ordenació del territori a la Comunitat Valenciana

 

El paper dels espais rurals i la cooperació urbano-rural en l’articulació del territori valencià

 

 

Vertebració territorial des de baix, iniciatives de cooperació municipal

 

 

La base territorial del desenvolupament econòmic a la Comunitat Valenciana: cultura, endogeneïtat i regions urbanes i metropolitanes

 

Cap a una connectivitat i accesibilitat del territori valencià més justa i eficient

 

 

Anàlisi de l’evolució i canvis en el sòñ urbà, urbanitzable i no urbanitzable a la Comunitat Valenciana en el perïode 2006-2017

 

 

 

Materials complementaris als de la CCTV

Material educatiu Green Trip de la UE

Un conjunt d’eines educatives que proporciona idees fresques i informació d’antecedents per a les sessions a l’aula sobre temes de sostenibilitat està disponible per als professors de secundària. El conjunt d’eines es va desenvolupar com a part de la campanya Green Trip, que promou projectes i estils de vida sostenibles entre els joves europeus.


Accedeix a partir del seu web, disponible en el següent enllaç: 
Green Challenge

Presentació realitzada a la en la seu equatoriana de la Facultat de Llatinoamèrica de Ciències Socials

Presentació organitzada per FLACSO Equador, els seus Departaments d’Assumptes Públics i de Desenvolupament, Ambient i Territori en el marc de l’activitat “Governança territorial: elements d’anàlisis i pràctiques” que va tindre lloc el dilluns, 27 de gener de 2020 de 10:00h a 11:00h en la seu de FLACSO Equador. Acte moderat per María Fernanda López, professora investigadora de *FLACSO l’Equador.

 

Presentació: De la governança a la governança territorial (sense territori?); una revisió de les seues diferents dimensions

 

 

Publicació: La cuestión territorial a debate. España y Colombia

Amb el títol “La cuestión territorial a debate. España y Colombia”, es troba l’obra coordinada per Liliana Estupiñán Achury, Gabriel Moreno González i Antonio Montiel Márquez, en la qual participa el directe de la Càtedra de Cultura Territorial, Joaquín Farinós amb el capítol “Organización del Estado y modelo territorial (o de la dimensión territorial de la política)”. Presentem a continuació tant l’enllaç a l’obra completa com al capítol del director de la Càtedra:

Obra completa

Capítol de Joaquín Farinós

 

 

 

Com començar amb els ODS en les universitats

Com començar amb els ODS en les universitats

 

 

Fons documental de Foro Transiciones

Fons documental de Foro transiciones, troba tots els materiales disponibles en el següent enllaç i la seua web en nostra secció d’enllaços d’interés. 

 

 

Materials elaborats per la CCTV o resultants de les activitats de la CCTV

Conclusions del Taller Territorial Uneix València. València, 23-05-2018

Taller Territorial Uneix València

 

Oportunitats de desenvolulament territorial en les àrees de despoblació. Carrícola, 19-12-2017

Patrimoni cultural i despoblament. Un urobor en el territori. Josep Montesinos Martínez. Professor del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València

 

Iniciatives per a combatir l’abandonament i la despoblació: l’exemple d’Aras de los Olmos. Joaquín Martín Cubas. Professor i Director del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València. 

 

Diagnòstic i prospectiva para las àrees despoblades: recomanacions per a les comarques valencianes a partir de l’anàlisi comparat. Luis del Romero Renau. Professor del Departament de Geografia de la Universitat de València.

 

La cooperació territorial i un nou mapa de l’administració local per a afrontar el repte. Andrés Boix Palop. Professor del Departament de Dret Administratiu de la Universitat de València. 

 

Oportunitats i reptes territorials en municipis metropolitans. Monserrat, 18-12-2017

Problemes de mobilitat i accesibilitat a l’Àrea Metropolitana de València: el cas de Montserrat. Enrique Antequera

 

 

Gestió del recurs aigua en espais metropolitans. Francesc Hernández

 

 

Estratègies i pactes territorials per al desenvolupament local a l’àrea metropolitana de València: el cas de Montserrat. Josep Vicent Pitxer

 

Planificació i gestió sustentable del litoral: El Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL) i els Programes del Paisatge del Litoral

Pla d’Ordenació del Litoral de Cantàbria

 

 

Experiències desde la planificació territorial en Galicia. Pla d’Ordenació del Litoral de Galicia

 

 

Experiències comparades de Planificació i Gestió Litoral. Problemes, límits i solucions

 

 

Presentació del llibre Ordenació del Territori, Urbanisme i Medi Ambient en un món en canvi

Resum de l’act de presentació de llibre ‘Ordenación del territori, urbanisme i medi ambient en un món en cambio’

 

 

Innovació institucional i noves formes de gobernanza en la ordenació territorial

Document de treball. Compendi elaborat per als usuaris de la Web

 

 

Acte Anual de Política Regional i Fons Europeus en Espanya

La dimensió territorial de la Política de Cohesió de la UE: Les EDUSI com a posible expemple de una renovada planificació territorial estratégica. Joaquín Farinós.

 

Presentacions de les Jornades de Patrimoni i Rehabilitació Urbana, identitat i oportunitat per al desenvolupament local

Luis Arciniega García: Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València

Patrimoni, objectes y subjectes. Presentació realitzada per Luis Arciniega en la sessió de Xàtiva 4/11/16.

 

 

Josep Montesinos i Martínez: Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València

Ciutat, patrimoni i gentrificació. Presentació realitzada por Josep Montesinos en la sessió de Xàtiva 4/11/16

 

Inmaculada Revuelta Pérez: Departament de Dret Administratiu y Dret Procesal de la Universitat de València

Rehabilitació Urbana, Medi Ambient  i Canvi Climàtic: Aspectes jurídics. Presentació realitzada per Inmaculada Revuelta en Llíria 20/10/16, Vila-Real 10/11/16 i Dénia 17/11/16

 

Beatriz Santamarina Campos: Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.

Patrimoni(s) i desenvolupament(s). Nous maridatges per a antincs llocs. Presentació realitzada por Beatriz Santamarina en las sessions de Lliria 20/10/16 y Dénia 17/11/16

 

Ignacio Sevilla Merino: Departament de Dret Administratiu i Dret Procesal de la Universitat de València

Planificació, Transparenci, Participació. Presentació realitzada por Ignacio Sevilla en las sessions de Xàtiva 4/11/16, Vila-Real 10/11/16 y Dénia 17/11/16

 

Ximo Revert Roldán: Jefe del Área de Cooperación. Fundación General de la Universitat de València

Patrimoni Cultural i Desenvolupament Humà Sostenible. Cap a quina gestió de patrimoni anem. Presentación realizada por Ximo Revert en las sesiones de Llíria 20/10/16 y Vila-Real Jueves 10/11/16

 

Presentacions de les Jornades sobre Planificació i Desenvolupament Territorial en les Àrees Metropolitanes: Opcions per a el Àrea Metropolitana de València

JORNADA 1ª: DIMECRES, 29 DE JUNE

Sessió I: Paisatge, patrimoni i cultura: L’Horta com matriu territorial

Usos del sòl i espais de vida, la tradició britànica de les relacions ciutat-camp. Oliver Sykes, University of Liverpool

 

 

Sesisó II: Cap a una nova gobernanza possible per als espais metropolitans

Gobernanza Metropolitana, models possibles. Andreas Hildenbrand, Assesor de la Junta de Andalucia i Professor Associat de la Universitat  de Sevilla

 

JORNADA 2ª: DIJOUS, 30 DE JUNE

Sessió III: Movilitat i acesibilitat en las àrees metropolitanes

Experiencies de gestió de movilitat i accesibilitat sustentables. Andreu Ulied, Universitat Politècnica de Barcelona.

 

 

Transport ferroviari en el àrea metropolitana, cap a un nou model de futuro. Sergio Aguado Ferricarrils de la Generalitat Valenciana.

 

Elements per a un nou model de movilitat i accesibilitat sustentables en el àrea metropolitana de València. M.Dolores Pitarch, Universidad de València.

 

Sessió IV: Espais metropolitans com a motors del desenvolupament económic

Qüestions per a una nova agenda metropolitana de reptes i oportunitats. Aldert de Vries, Ministeri de l’Interior i de Relacions del Regne dels Països Baixos

 

Propostes a partir d’ un diagnóstic del sistema productiu del espaci metropolità valencià. Josep Vicent Pitxer, UVEG